Jak pečovat o své nehty

Jak pečovat o své nehty

Nehty spolu s našima rukama jsou nejvíce vystavovány okolnímu prostředí. Proto se péči o nich musíme pravidelně věnovat. Kvalita nehtů je však ovlivněna nejen péčí o ně, ale také genetikou a životním stylem.

 

Výživa

Co by nám nemělo chybět v jídelníčku, aby byly naše nehty zdravé a silné? Nejdůležitější jsou vitamíny a minerály. Konkrétně se jedná o vitamíny B, vitamín C, vápník a zinek. Pokud nechcete tyto vitamíny dodávat ve formě potravinových doplňků, můžete upravit svůj jídelníček. Pokud máte nějakou potravinovou alergii, jste vegetarián nebo vegan, nemusíte se bát. Vhodný zdroj si vybere opravdu každý.

Vitamíny B

Vitamíny skupiny B najdete hlavně v mase, sýrech, ořechách, luštěninách, kvasnicích a celozrnných luštěninách.

Vitamín C

Vitamín C pak v ovoci a zelenině, nejbohatšími zdroji jsou černý rybíz, kiwi, papája a citrusy, avšak dobrým zdrojem je i paprika, květák, brokolice a kapusta.

Vápník

Nikoho asi nepřekvapí, že skvělým zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Avšak najdete ho i v máku, mořských řasách nebo chia semínkách. Velké množství je pak i v mořských rybách, ořechách a luštěninách.

Zinek

Skvělým zdrojem zinku jsou ústřice, vejce a ořechy, ale najdete ho i v luštěninách, celozrnných obilovinách nebo rostlinném mléku.

 

Péče

Nejen výživa, ale i dodatečná péče je pro zdravé a silné nehty zásadní. Proto nezapomínejte na používání ochranných rukavic ať už při práci na zahrádce nebo při mytí nádobí či úklidu.

Své ruce také pravidelně mažte hydratačními krémy a noc je ošetřete speciálními mastnějšími krémy. Na nehty a jejich okolí používejte speciální suché oleje pro nehtové lůžko. Ty jim dodají potřebné živiny, změkčí nehtovou kůžičku, a navíc krásně voní. Pokud máte hodně vysušené ruce či poškozené nehty, vyzkoušejte parafínový zábal. Ten napomáhá vstřebávání vyživujících látek a zanechá pokožku sametově hladkou.

Pokožka nejen rukou také ocení pravidelné peelingy. Ty odstraní odumřelé kožní buňky a připraví pokožku na vyživující krémy. Pomáhají také proti zarůstání chloupků, pupínkům a zanechají pokožku opravdu hladkou a zářivou.